Mijnwereldverhaal
Image default
Electronica en Computers

Barcodes

De streepjescode of barcode is een codeersysteem waar we dagelijks mee geconfronteerd worden. Op bijna elk product wat we kopen zit er wel een en tegenwoordig kunnen we ze zelfs gemakkelijk zelf scannen met onze mobiele telefoon. Toch zit er nog een hele geschiedenis achter.

De barcode is uitgevonden door Norman Woodland en Bernard Silver in 1952, zij vonden het belangrijk dat er eenvoudige coderingen werden ontworpen ter vervanging van de grote en omslachtige ponskaart.

Streepjes codes worden op veel verschillende manieren toegepast, de meest bekende is waarschijnlijk op producten in een supermarkt. Maar ook in ziekenhuizen barcodes testbuisjes. Parkeerautomaten berekenen de prijs aan de hand van streepjescodes en bibliotheken registreren leden en uitgeleende boeken aan de hand van deze codering. De bagage op vliegvelden wordt aan de hand van barcodes naar het juiste vliegtuig gebracht. Ook e-tickets, online bestelde digitale tickets gebruiken vaak een barcode om hun authenciteit aan te tonen.

Er zijn verschillende soorten type streepjescodes:

  • Lineaire code, dit is een code die in 1 dimensie wordt gelezen, in deze categorie zijn weer 3 subcategorieën te onderscheiden.
    • Continue vs discrete codes
    • Codes met 2 breedtes vs codes met meerdere breedtes
    • Gestapelde codes
  • Tweedimensionale streepjescode meestal een vierkante pixelachtige afbeelding
    • GR-codes
    • Azteccode
    • Data Matrix

Barcode printen gebeurt vaak met een speciale code printer. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een etikettenprinter in een fabriek of de weegschaal op de groente en fruit afdeling van de supermarkt. Inmiddels is de streepjescode niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Zo zijn er tegenwoordig zelfs apps verkrijgbaar op smartphones die als wekker werken en alleen uitgaan als je een bepaalde barcode scant. Een ander leuk feitje, als scan je een barcode met je telefoon kan je meestal de prijzen terugvinden via Google, op die manier weet je zeker dat je nooit te veel betaald voor je nieuwste aankopen.

http://www.kba-metronic.com/nl