Mijnwereldverhaal
Image default
Banen en opleidingen

De psychologische test van de politie

Wanneer je wilt gaan solliciteren bij de politie of marine dan moet je een psychologische test maken. Ook in sommige andere branches in het bedrijfsleven wordt gebruik gemaakt van de psychologische test tijdens de selectie procedure. Bij de psychologische test wordt gekeken welke eigenschappen en vaardigheden een bepaald persoon heeft en of deze bij desbetreffende functie passen. De test is behoorlijk streng en er wordt onder andere gekeken of je goed kunt samenwerken, hoe je reageert op stress, of je een kort of lang lontje hebt en of je flexibel bent. Dit alles wordt getest in 3 verschillende onderdelen, namelijk: – De persoonlijkheidsvragenlijst – Het interview – De praktijkproef (rollenspel)

De persoonlijkheidsvragenlijst

De persoonlijkheidsvragenlijst wordt gemaakt op de computer. Deze test bevat vragen over jezelf. Hoe kijk je naar jezelf en hoe sta je in het leven. .

Het interview

Het interview duurt een klein uurtje en wordt afgenomen door een psycholoog. De vragen die aan bod komen gaan over je verleden, je wensen en verwachtingen in de toekomst, ambities, motivatie en andere persoonlijke dingen. Wanneer je ingrijpende gebeurtenissen in het verleden hebt meegemaakt, zullen deze ook worden besproken. Aan de hand van deze vragen wordt er gekeken of je geschikt bent voor de functie.

De praktijkproef (rollenspel)

Bij de praktijkproef wordt er een rollenspel gedaan. Je krijgt in het rollenspel te maken met iemand die, om wat voor reden dan ook, boos of gefrustreerd is. Onder toezicht van een selectieadviseur wordt er gekeken hoe je op bepaalde situaties reageert en hoe je een bepaald probleem oplost. Daarnaast wordt er ook gekeken of je goed naar deze persoon luistert en of je je kunt inleven in het probleem.

Wanneer je alle onderdelen van de psychologische test hebt gedaan, wordt er een rapport opgemaakt. Dit rapport wordt opgestuurd naar de politie. In een vervolg gesprek zal de psychologische test worden besproken en wordt er gekeken of je bij desbetreffende functie past.

http://politietest.nl/