De vele toepassingen van stevia

Mijnwereldverhaal

Stevia

Stevia is een zoetstof die gewonnen wordt uit de honingskruidplant (Stevia rebaudiana) en die op meerdere manieren een heilzame werking heeft op de menselijke gezondheid. In Paraguay wordt het kruid al eeuwenlang als geneesmiddel toegepast en ook in andere Latijns-Amerikaanse landen wordt het tegenwoordig veel gebruikt in de medische zorg. Zo wordt over het algemeen aangenomen dat diabetes type 2 met stevia te behandelen is. De zoetstof stimuleert namelijk de alvleesklier tot de aanmaak van insuline en verlaagt daarmee de bloedsuikerspiegel tot normale waarden. Volgens een uitvoerig onderzoek van professor J.M.C. Geuns van de Universiteit van Leuven in België heeft stevia nog veel meer geneeskrachtige eigenschappen. Een kleine greep uit zijn resultaten.

 • Stevia verbetert het evenwicht in de energiehuishouding.
 • Het helpt tegen overgewicht, omdat het vermogen van het lichaam om vet te verbranden verbetert, maar ook omdat het de eetlust kan remmen.
 • Het geeft meer energie en zorgt ervoor dat je helderder kunt nadenken.
 • Stevia is een zoetstof die mensen met Candida-problemen veilig kunnen gebruiken.
 • Het voorkomt gaatjes in de tanden (tandcariës).
 • Het verlaagt de bloeddruk.
 • Het verlaagt het cholesterolgehalte in je bloed.
 • Brand-, snij- en schaafwonden genezen sneller als je stevia op regelmatige basis tot je neemt. Het is dus ook goed voor het natuurlijk herstellend vermogen van je huid.

Ook belangrijk is het feit dat er nooit negatieve gevolgen voor de gezondheid zijn geconstateerd wat stevia betreft. Als zoetstof heeft het wat betreft een grote voorsprong op het bekende tafelsuiker. Een teveel aan suiker kan overgewicht tot gevolg hebben en overgewicht werkt op zijn beurt weer ziektes als kanker, diabetes en hart- en vaatziekten in de hand. Suiker kan daarnaast, zoals algemeen bekend mag worden verondersteld, ernstige schade toebrengen aan het gebit. (Maar goed poetsen en flossen kan natuurlijk een heleboel narigheid voorkomen).

De vele toepassingen van stevia

In Zuid-Amerika wordt stevia dus al eeuwenlang als geneesmiddel toegepast, onder andere bij de behandeling van suikerziekte. Bij ons is de zoetstof toch vooral bekend in de keuken. De meeste mensen zullen het voornamelijk kennen van de zoetjes voor in de koffie. Maar ook op het culinaire vlak heeft deze zoetstof veel meer toepassingen dan de meeste mensen denken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de volgende dingen.

 • Stevia suiker.
 • Vloeibare stevia.
 • Stevia poeder.
 • Stevia chocolade.

Vooral bij dessert en andere zoetigheden is stevia een uitstekende vervanger voor suiker. Strooi het bijvoorbeeld over je pannenkoeken en wafels, of over de aardbeien. Het is ook lekker voor door de yoghurt of voor in smoothies. Het is lekker én gezond! Op de website van Steviala vind je een zeer ruim aanbod aan stevia producten. Ja, je vindt er zelfs speciaal geproduceerde lekkernijen als mintjes, snoepjes en kauwgom! Zo heb je heerlijke zoetigheid voor de echte zoetekauw zonder de nadelige gevolgen van suiker. Je zou bijna zeggen: kun je zoveel snoepen als je zelf wilt! Op de website vind je ook allerlei heerlijke recepten. Denk bijvoorbeeld aan een suikervrije chocolademousse, appelcake of aardbei rolbiscuit. Het bezoeken meer dan waard!

Het zoetste plantje ter wereld

Maar wat is stevia nou eigenlijk? Welnu, het is een zoetstof die gewonnen wordt uit het zoetste plantje ter wereld dat in het Nederlands ook wel honingkruid wordt genoemd. 1500 jaar geleden gebruikten de Guarani-indianen in Paraguay het plantje al om hun kruidendrankjes en voedsel mee te zoeten. Ook werd het toen al gebruikt als geneesmiddel. De zoete bestanddelen bevinden zich in de bladeren van het honingkruidplantje. Door middel van een extractieproces worden deze stoffen uit de blaadjes gewonnen. Na het proces blijft een wit poeder over dat tot 400 keer (!) zoeter is dan gewone suiker. De zoetkracht van het extractpoeder is afhankelijk van de mate waarin het proces wordt uitgevoerd. Hoe zuiverder het extract, hoe zoeter het poeder is. Door de enorme zoetkracht is stevia moeilijk te doseren. Tijdens het koken en bakken wil je natuurlijk geen al te zoet resultaat. Daarom zijn verschillende producten ontwikkeld die de dosering van de zoetstof makkelijker maken. Meestal wordt daarbij gebruik gemaakt van inuline of erythritol. In combinatie met inuline krijgt stevia een consistentie die is te vergelijken met die van poedersuiker; de combinatie met erythritol zorgt voor een consistentie die erg lijkt op gewone suiker. Beide combinaties zijn overigens honderd procent natuurlijk. Geïnteresseerd geraakt in de producten van Steviala? Kijk dan eens rond op onze website en zie welke producten wij allemaal te bieden hebben. Bij steviakopen.eu betaal je een eerlijke prijs. Onze producten zijn altijd voorzien van het zoetheidspercentage van de zoetstof. Zo weet je dat je de juiste kwaliteit in huis haalt voor de juiste prijs. Uiteraard verkopen wij alleen het beste van het beste. Bij ons bent u gegarandeerd van de juiste zuiverheid van het product. Betalen in onze webshop gaat heel gemakkelijk. Je kunt betalen met iDeal, maar ook met PayPal of je creditcard. Ook is het mogelijk vooraf een bedrag over te schrijven. Als je nog vragen hebt dan kun je ons altijd bereiken via het contactformulier op onze website. Ook is het mogelijk ons te bellen. We hopen dat we je kunnen helpen en we je kunnen laten genieten van onze uitstekende stevia producten. Nogmaals: deze zoetstof is niet alleen heel erg lekker, hij is ook honderd keer beter voor je gezondheid dan de oude vertrouwde suiker! Wees daarom verstandig en kies voor deze zoetstof in plaats van suiker. Uw gezondheid is in het geding dus laat geen ruimte voor twijfel. Kies vanaf nu voor stevia. U zult er absoluut geen spijt van krijgen, dat is een ding dat zeker is.

http://www.steviakopen.eu