Mijnwereldverhaal
Image default
Bedrijven

Fotograaf Zwolle

Fotograaf Zwolle, via een omweg naar Raalte

De Zwollenaar  Vincent Hartman begon pas op zijn 21-ste fanatiek te fotograferen toen hij in 1987 zijn eerste Canon Eos spiegelreflexcamera kocht. Op werkelijk alles werdt door hem de camera gericht, landschap, architectuur, TT-races in Assen en natuurlijk op de mooie meiden in zijn omgeving. Bij de Fotoclub Zwolle werd in de Weijenbelt in Berkum veel geleerd en werden de eerste experimentjes gedaan met Studio verlichting, met 3 x Bowens 500 W/S. In die tijd deed Vincent mee aan een fotowedstrijd in Zwolle-Zuid met het thema: ’tussen Zwolle en IJssel’ en won de eerste prijs met een foto van een vrouw met kinderwagen die langs een shovel op het bouwterrein manouvreerd. De eerste prijs was een cursus fotografie aan het Celecentrum (nu Centrum voor de Fotografie, Michiel Knaven) aan de Papenstraat. Een belangrijk onderdeel daar was het zelf ontwikkelen en afdrukken van zwart-wit foto’s. Al snel werden door Vincent zelf zwart-wit films ontwikkeld en afgedrukt. Eerst nog in een donkere kamer in wijkcentrum Gerenlanden en later in een omgebouwde badkamer thuis in Zwolle-Zuid. Er werd veel ge-experimenteerd met contrasttechnieken dmv over-en onderbelichten van film in combinatie van korter of langer ontwikkelen totdat er een werkzame standaard ontstond waarmee hij met enige nauwkeurigheid vooraf het resultaat kon voorspellen. De professionaliteit zat er al vroeg in! Vervolgens werdt er lustig op ‘doorgedrukt en tegengehouden’ op Ilford Multigrade PE en Barietpapier. De zwart-wit fotografie had hem voorgoed gegrepen. Ook nu nog in het digitale tijdperk is de analoge scholing nog goed aan de foto’s van Vincent Hartman te zien.

Fotostudio Zwolle

Een aantal jaren later verhuisde de fotograaf naar Het Veeralleekwartier en richtte daat op de grote zolder een fotostudio in en had in de kelder de donkere kamer met constante temperatuur. De eerste proeven met kleurenfilm en afdrukken werden gedaan, maar de fotograaf besloot dit toch maar over te laten aan de vaklab’s. Zo langzamerhand werd hij gevraagd in opdracht te fotograferen en voor diverse particulieren maakte hij portretten en bruidsreportages. Inmiddels was de studie aan de HEAO (CE) gestart en ook daar was hij de vaste fotograaf van de studentenvereniging ‘Oikos Nomos’. Overdag werdt gefotografeerd en ’s avonds ging hij de donkere kamer in. Na een expositie in het Windesheim gebouw kreeg de fotograaf opdrachten van marketing en communicatiebureau’s via de docent marketing. Natuurlijk moest er een fatsoenlijke factuur overlegd worden en dit was de start van de eenmanszaak Vincent Hartman Fotografie.

Van Analoog naar Digitaal

Inmiddels deed de digitale techniek zijn intrede. In het begin eerst voor het retoucheren en vervanging voor het zogenaamde ‘airbrushen’. Toen Vincent Hartman stage liep bij Kodak Nederland in Odijk zag hij daar de eerste digitale achterwanden gemonteerd op professionele Nikon bodies. Hij moest er niets van hebben, temeer omdat de in zijn ogen ‘mindere fotografen’ naar dit middel grepen om er toch nog wat van de maken. Het tij viel natuurlijk niet te keren en de gephotoshopte images werden hip. Vincent besloot de commerciele fotografie vaarwel te zeggen en maakte een aantal jaren alleen nog maar vrij werk. Het inkomen werd inmiddels verworven in de verkoop en later export van producten voor de kantoorinrichting. Zo is hij in Engeland terecht gekomen alwaar hij geen donkere kamer meer had. Inmiddels liet hij wel zijn negatieven inscannen zodat hij de foto’s kon doormailen naar Nederland. Zo klangzamerhand begon hij ook schoorvoetend aan de digitale knoppen te draaien en uiteindelijk kwam dan de eerste digitale EOS body, eerst nog een consumenten versie. 

Fotograaf Raalte

Na een aantal jaren ‘The Britsh Isles’ te hebben mogen exploren streek het gezin neer in Heino, gemeente Raalte. Niet te ver van Zwolle want de Peperbus moest natuurlijk wel in het zicht blijven. Er werd een woning annex bedrijfspand betrokken op een mooie stek midden in het dorp tegenover een weilandje. Inmiddels was de eerste full-frame reflex gekocht met het toen nog nieuwe Adobe Lightroom 1.4 (!). Dit voelde voor de fotograaf meer als thuiskomen dan de verhuizing naar Nederland. Voor zijn gevoel kon hij nu eindelijk weer de echte zwart-wit platen maken zoals vroeger in de donkere kamer. Ook werden er weer een aantal studioflitsers aangeschaft en u voelt hem al aankomen, het duurde niet lang voordat Vincent Hartman Fotografie als een Feniks herrees, ditmaal als Besloten Vennootschap. 

Na eerst nog overwogen te hebben een fotostudio annex fotozaak in Deventer over te nemen is er uiteindelijk besloten het zekere bestaan als medewerker in loondienst vaarwel te zeggen en volledig opnieuw te beginnen in Heino. De bedrijfsruimte is volledig verbouwd tot comfortabele moderne fotostudio en voor de zekerheid heeft de fotograaf nog 2 jaar fotografie gestudeerd aan de Fotoacademie in Groningen (de eerste twee jaar mocht hij overslaan na een toelatingstest). Fotostudio Vincent Hartman Fotografie is uitgegroeid tot modern en veelzijdig fotografie bedrijf. Het pad richting reclame- en bedrijfsfotografie dat in Zwolle al was ingeslagen is verder vervolgd en uitgebouwd met productfotografie, interieurfotografie en redactionele fotografie.

Nou als dit geen wereldverhaal is, dan weet ik het niet meer! Wij zien u graag terug op de website of nog beter voor onze lens in de studio of op locatie.

 

 

https://www.studiovhf.com/portret-fotograaf-zwolle