Mijnwereldverhaal
Image default
Dienstverlening

Gehard glas

Gehard glas, is een van de meest gebruikte glasproducten ter wereld. Voorruiten van auto’s, glazen wanden, ovendeuren, glazen deuren en talloze andere producten worden vervaardigd uit gehard glas. Maar wat maakt gehard glas zo waardevol voor de bouw- en maakindustrie?

 

De wetenschap achter gehard glas

Gehard glas is gemaakt van standaard gegloeid glas dat een warmtebehandeling heeft ondergaan die bekend staat als thermisch temperen. Het glas wordt door een oven op een roltafel gevoerd en verwarmd tot ongeveer 650 graden Celsius. Dit brengt het voorbij zijn overgangstemperatuur en het glas begint zachter te worden. Het oppervlak wordt dan snel afgekoeld, terwijl het glas van binnen heet blijft. Dit proces creëert een zogenaamde middenspanning in het glas en verandert de fysische eigenschappen ervan, wat resulteert in een glasplaat die veel hogere drukken kan weerstaan ​​dan gegloeid glas.

 

De voordelen van gehard glas

Dit glas is vier tot vijf keer sterker dan gegloeid glas en is bestand tegen oppervlaktecompressie van ten minste 10.000 psi. Het is ook beter bestand tegen thermische breuk. De verandering in de structuur betekent dat als het glas breekt, het gelijkmatig zal afbrokkelen tot kleine fragmenten of kiezelstenen, in plaats van te versplinteren zoals uitgegloeid glas doet, tot wat gevaarlijke scherven kunnen zijn. Deze eigenschappen maken het geharde glas duidelijk van onschatbare waarde wanneer veiligheid een probleem is.

 

Verbeterde veiligheid

Dus voor toepassingen zoals autoruiten, glazen deuren, glazen tafelbladen en glazen scheidingswanden, waar gebroken glas een veiligheidsrisico zou vormen, is het gebruik van dit glas een standaardaanbeveling. Het geharde glas zal niet alleen minder snel breken vanwege de grotere sterkte, maar zelfs als het breekt, zou het geen letsel moeten veroorzaken.

 

Makkelijk hanteerbaar bij breuk

Het glas is ook gemakkelijker en veiliger op te ruimen als het breekt. De kleine fragmenten kunnen gemakkelijk worden opgeveegd en in een vuilniszak worden gegooid, zonder de angst voor vlijmscherpe scherven die iemand pijn doen. De verhoogde hittebestendigheid van het glas maakt het ideaal voor gebruik in ovendeuren. Het is zelfs bestand tegen een directe vlam en is dus ook geschikt voor laboratoriumapparatuur of kookgerei. Dit type glas is dus voor vele toepassingen een veilige keuze.