Mijnwereldverhaal
Image default
Gezondheid

Lactose-Intolerantie

Lactose-intolerantie

Lactose-intolerantie houdt in het kort in dat het lichaam de stof lactose, een suiker dat in melk en andere melkproducten gebruikt wordt, niet kan verteren.

Synoniemen voor Lactose-intolerantie zijn: Lactosemalabsorptie, Lactase-tekort en Lactasedeficiëntie. Lactose is een suiker dat voorkomt in melk en andere melkproducten, hierdoor wordt het ook wel melksuiker genoemd. Hetgeen lactose-intolerantie veroorzaakt is als het lichaam niet of niet voldoende van de stof lactase aanmaakt. Lactase zorgt ervoor dat lactose wordt verteerd door het lichaam en wordt aangemaakt in de dunne darmwand. Wanneer er dus niet of niet voldoende lactase wordt aangemaakt komt lactose onverteerd in de dikke darm terecht. Wat er dan gebeurd is dat de bacteriën in de dikke darm de lactose gaan vergisten. Als dit gebeurd kunnen er bepaalde klachten optreden en spreken we van lactose-intolerantie.

Het niet in staat zijn om lactose op te nemen in het lichaam noemen we lactosemalabsorptie. Het is niet gezegd dat iedereen wiens lichaam niet voldoende lactase aanmaakt ook daadwerkelijk last krijgt van klachten. Pas als er klachten optreden wordt er gesproken van Lactose-intolerantie.

Er bestaan verschillende vormen van lactose-intolerantie. Ook is het zo dat sommige mensen hiermee worden geboren, maar in andere gevallen is het een ‘allergie’ die bij zowel kinderen als volwassenen zich kan ontwikkelen. Lactose-intolerantie kan ontstaan door een beschadiging van de darmwand door bijvoorbeeld darminfectie, darmoperatie of bestraling van de darm. Het kan ook aangeboren zijn, maar dit is een zeldzame vorm en de meest gangbare vorm is als, zoals eerder vernoemd, het lichaam niet voldoende lactase aanmaakt.

Klachten van lactose-intolerantie kunnen onder andere zijn: een opgeblazen gevoel hebben, winderigheid, buikpijn en krampen en diarree.

De behandeling van Lactose-intolerantie bestaat meestal uit het weglaten van lactose producten uit uw eetpatroon. In de meeste gevallen is het niet nodig om lactose volledig weg te laten. Een kleine hoeveelheid lactose levert over het algemeen geen klachten op, maar dit is uiteraard afhankelijk van welke vorm van lactose-intolerantie er aanwezig is. Er zijn preparaten die het enzym lactase bevatten, deze kunt u gebruiken als u toch eens melkproducten wilt nemen en zijn vrij te verkrijgen bij de apotheek.

http://www.disolut.com