Mijnwereldverhaal
Image default
Woning en Tuin

Mijn ervaring met oosterse lampen

Verliefd. Dat is het enige woord wat beknopt en compleet kan beschrijven hoe ik me voelde toen ik de mystieke lampen van het midden oosten voor het eerst zelf ervaarde. Het is al een aantal jaar geleden dat ik backpackte langs de kust van de middellandse zee, in 2010 als ik me goed herinner. Dit waren tijden waar ik elke dag weer op een wereldvreemde plek, in een wereldvreemd land te vinden was. Vanuit Nederland reisde ik af naar Zuid Spanje, waar ik het majestueuze Alhambra paleis zag. Dit imposante bouwwerk, met een duidelijk Marokkaanse architectuur inspireerde mij om ook naar dit land af te reizen, voordat ik naar Italië zou gaan. 3 dagen hierna stak ik dus over met de boot over de straat van Gibraltar, waarna ik levend en wel in Marokko aankwam. Eerlijk gezegd had ik niet een duidelijk beeld van dit land, maar dat veranderde toen ik in de dagen erna de smalle en middeleeuwse straten van Casablanca opzocht. Na een dag ronddwalen door het oude centrum van deze stad was ik uitgeput en ook bijzonder dorstig. Dat motiveerde mij om een plek op te zoeken om even op adem te kunnen komen. Haastig vroeg ik aan de locals of er ergens een café of terras te vinden was. Communiceren ging niet gemakkelijk, maar naar veel gebaren gecombineerd met het gebruik van een klein woordenboekje voor toeristen. Zij wezen mij naar het beroemdste theehuis van de stad. Het was niet te ver weg om het toch een bezoekje te wagen. Na ongeveer 20 minuten lopen kwam ik dan toch eindelijk aan bij het oh zo befaamde theehuis. De ingang was echter allesbehalve imposant, en was een zandstenen bouwsel met een deur niet hoger dan 1.80. Op dit moment was ik nog twijfelachtig om het mysterieuze gebouw naar binnen te lopen. Na enkele seconden van aarzeling stapte ik dan toch uiteindelijk naar binnen. Daar werd ik meteen verrast door de uitvoerige decoratie die in de ruimte aanwezig was. Overal waren lage banken en kussens geplaatst, waar mensen relaxed op zaten. Het interieur was voorzien van patronen in vele weelderige en symmetrische kleuren. Nadat ik ging zitten en verse muntthee besteld had, viel het me direct op dat de ruimte gevuld was met mystiek en mysterieus licht, dat als een patroon over de hele kamer verspreid was. Het werd mij duidelijk dat dit van de aanwezige hang- en wandlampen in de kamer kwam. In het midden van de ruimte was een mooie koperen hanglamp te zien, die een vorm had van een lantaarn. Het licht werd door het aanwezige patroon van de lamp subtiel door de kamer verspreid. Het koperen omhulsel van de lamp was namelijk voorzien van gaten waar het licht aangenaam door de ruimte sijpelde. Tevens was het omhulsel van de lamp gevormd uit een aantal bollen. Dit patroon was symmetrisch vormgegeven en was gemaakt met kleine details, als de vormen van lianen en andere planten. Dit was een lamp die ik nog nooit eerder had gezien. Het weelderige sfeerlicht dat van de lamp af kwam maakte de kamer af. Ik wist vanaf dat moment zeker dat ik ook zo’n lamp ook in mijn woonkamer wilde hebben hangen. Na mijn bezoek aan het theehuis ging ik weer de straat op. Mijn doel? Het vinden van de perfecte oosterse wandlamp voor mij eigen stekkie.

 

http://www.oosterselampen-online.nl/