Mijnwereldverhaal
Image default
Gezondheid

stotteren bij jonge kinderen

Veel jonge kinderen gaan door een fase van stotteren heen tussen het 2de en 5de levensjaar. Stotteren, herhaling, over woorden struikelen en het herhalen en uitrekken van zinnen / woorden hoort hierbij.

Stotteren is een vorm van niet vloeiend spreken, een interruptie in een vloeiende beweging. In veel gevallen gaat het stotteren bij kinderen voorbij voordat het kind 5 jaar oud is. In bepaalde gevallen duurt het stotteren lang. Stotteren bij een kind kan behandeld worden, hoewel een medicijn niet voorhanden is.

Hoe behandel je stotteren bij een kind

Er zijn effectieve behandelvorm waardoor een kind minder stottert en beter in zijn / haar vel komt te zitten. Dit is de zogeheten stottertherapie

Hoe ontstaat stotteren?

Experts zijn het er nog niet geheel over eens maar er zijn signalen dat stotteren voor 60% een genetische aangelegenheid is. Daarnaast gaat stotteren vaak gepaard met andere spraak- en taalproblemen bij het kind. Ook zijn er aanwijzingen dat het brein van stotteraars anders functioneert dan dat van niet stotteraars. De taalactiviteiten van stotteraar vindt plaats in een ander gedeelte van de hersenen. Een andere kenmerk dat stotteraars regelmatig vertonen is dat ze druk zijn en erg snel spreken.

Vroege tekenen van stotteren.

De eerste tekenen bij een kind dat stottert (of gaat stotteren) zijn al zichtbaar wanneer het kind nog maar 18 – 24 maanden oud is. Dit is het moment dat kinderen woorden leren en daarvan langzaam zinnen gaan formuleren. Voor ouders is een stotterend kind vaak frustrerend maar het is gebruikelijk bij jonge kinderen. Geduld tonen richting het kind is hierin belangrijk.

Hoe lang duurt het stotteren

Het stotteren kan weken tot zelfs maanden aanhouden voordat de frequenties lager wordt. Zorg dat het kind zich op zijn gemak voelt bij het spreken, ook al stottert het. Dit voorkomt dat het kind angst krijgt om te spreken in het openbaar. Wanneer je kind frequent stottert kan er meer aan de hand zijn. Het kan raadzaam zijn een logopedist te raadplegen zodat deze het kind kan behandelen met een stottertherapie.

http://www.spreeksucces.nl/stotteren/kind/