Mijnwereldverhaal
Image default
Gezondheid

Vitamine A, wat heb ik er aan?

Vitamine A is een van de vitaminen die we dagelijks nodig hebben. Ik ga het hebben over een aantal feiten over vitamine A, om ervoor te zorgen dat ook jij weet wat je lichaam hier aan heeft.

Vitamine A draagt bij aan verschillende onderdelen van je lichaam. Ten eerste kan het bijdragen aan een gezond tandvlees. Ook draagt het bij aan een gezonde haargroei en een goede weerstand. Vitamine A is oplosbaar in vet. In simpele woorden betekent dit dat het voorkomt in voedingsvetten. Alle vitaminen die oplosbaar zijn in vet, kunnen niet opgeslagen worden in ons lichaam in grote hoeveelheden, behalve vitamine A. Deze vitamine wordt opgeslagen in de lever in grote aantallen. Echter zijn hier wel risico’s aan verbonden. Als je te veel inneemt, kun je last krijgen van je lever. Als je zwanger bent kan het zelfs schadelijk zijn voor je ongeboren kind. Een zwangere vrouw mag niet meer dan 3000 microgram van de A vitamine. Een lever als maaltijd is als zwangere vrouw niet verstandig en wordt afgeraden. In een lever zit namelijk erg veel vitamine A. Deze vitamine kan ervoor zorgen dat je een overdosis kan innemen als je niet oppast. Het advies is om maar één keer per week een levermaaltijd te serveren.

In vis, ei, vlees en zuivel is de vitamine terug te vinden, net zoals in bak- en smeerboter. Echter wordt het aan de laatste twee producten zelf toegevoegd. Wanneer je lichaam een drastisch laag gehalte van vitamine A binnen heeft, heeft het lichaam hier een oplossing voor. De oplossing is om bepaalde stoffen, provitaminen, om te zetten in de vitamine. De stof die hiervoor gebruikt wordt zit vooral in bladgroenten, kool, paprika en wortel.

De komt de vitamine dus in veel verschillende producten tegen. Je lichaam maakt in drastische situaties zelf de stof aan, maar in andere situaties kun je het op pijl houden door middel van voedingssupplementen. Topvitamins en Now-Food zijn bedrijven die dit soort producten aanbieden.

http://www.topvitamins.nl/