Mijnwereldverhaal
Image default
Energie

Zonnepanelen kopen met subsidie

Zonnepanelen kopen bij Solar Drenthe

Ik ging twee maanden geleden zonnepanelen kopen. Het was een tip van een medewerker van mijn bedrijf. Ik heb een staalfabriek in het oosten van het land. In de provincie Overijssel werken we hard aan agrarische oplossingen voor boeren door heel Nederland. Al meer dan 20 jaar bezitten we een groot pand op een bedrijventerrein in de buurt van Zwolle. Ondanks de crisis gaan de zaken ook nog redelijke goed. We zouden echter geen zonnepanelen kopen als we niet gewezen werden op verschillende overheidsregelingen voor bedrijven gericht op duurzaamheid. Mijn parttime medewerker vertelde een verhaal over een bedrijf in de buurt dat zijn complete bedrijfsdak asbestvrij had laten maken met een speciale regeling van de overheid. Asbest van het bedrijsfdak, heet het initiatief. In dit project worden bedrijven gestimuleerd om hun dak met asbest te vervangen voor een nieuw duurzaam dak met zonnepanelen. Bedrijven kunnen op die manier verschillende regelingen van de overheid combineren om op die manier de onkosten grotendeels te vergoeden. Ons pand was aan vervanging toe. Het dak lekte, het was vochtig en donker in de hallen en we waren maandelijks ontzettend veel tijd kwijt aan stookkosten. De grote open ruimtes in combinatie dunne warmte doorlatende muren speelde de groei van het bedrijf op de lange termijn parten. We moesten het dak vervangen en zonnepanelen kopen, ik realiseerde me dat. Door deze unieke combinatie van regelingen werd zonnepanelen kopen zelfs financieel aantrekkelijk. De nuttige medewerker raadde me aan om Solar Drenthe in te schakelen. Voor zijn andere werkgever had deze zonnepanelenleverancier zeer goed werk geleverd. Tijdens een korte inventarisatie via de telefoon bespraken we de mogelijkheden voor onze staalfabriek. De adviseur bekeek of de geplande ingrepen in aanmerking zouden komen voor een subsidie van de overheid. Dit deed hij aan de hand van 4 vragen:

  1. Is het bedrag aan energie-investeringen minimaal €2200?        
  2. Is het bedrijfsmiddel niet eerder gebruikt?
  3. Staat het bedrijfsmiddel op de energielijst?
  4. Kunt u voor hetzelfde bedrijfsmiddel geen energie-investeringsaftrek en milieu-investeringsaftrek tegelijk krijgen?

Zonnepanelen kopen met subsidie van de overheid

Ik antwoordde enkel op de bovenstaande vraag positief en zodoende kon de procedure in gang gezet worden. Ik wist al dat zonnepanelen kopen zeer belangrijk is voor de besparingen op de lange termijn. Jaarlijks kan het veel geld schelen voor bedrijven met een hoge energierekening. Natuurlijk zijn de investeringskosten in het eerste jaar hoger dan in de ongewijzigde situatie, maar binnen een aantal jaar kunnen deze kosten terugverdiend worden. Vervolgens begint een aantrekkelijke fase waarin er veel geld bespaard wordt op de kosten. Als u niet verwacht meer dan 4 jaar in uw pand te blijven zitten, dan kunt u beter niet zonnepanelen kopen. Deze investering gaat u dan niet terugverdienen. Wij zitten echter al meer dan 20 jaar in hetzelfde onderkomen en we verwachten ook niet te verhuizen op de korte termijn. Terwijl ik dit schrijf, merk ik dat mezelf ga tegenspreken. Uit recent onderzoek is namelijk gebleken dat ‘groene’ gebouwen veel meer waard zijn, qua huur en qua verkoopprijs. Het is daarom in elk scenario aantrekkelijk om zonnepanelen te laten installeren op het dak van uw bedrijf. De partner die ik u in dit geval wil aanraden is Solar Drenthe. Deze duurzame onderneming heeft het bedrijf van mijn medewerker geholpen en stond ons ook bij tijdens het proces. Zonnepanelen kopen is namelijk niet binnen een uurtje geregeld. U moet namelijk ook rekening houden met essentiële vragen:

  • hoeveel zonnepanelen wil u op uw dak?
  • welke sterkte wilt u dat de zonnepanelen zijn?
  • wat wilt u doen met de overtollige groene stroom?

De laatste bovenstaande vraag wordt al voor u bepaald door de overheid. De overtollige groene stroom wordt namelijk direct terug geleverd aan het net. U krijgt hier een vergoeding voor, zo kan het zelfs voorkomen dat u meer geld binnenkrijgt dan u verbruikt. Dat klinkt toch fantastisch in uw oren? Dat was exact mijn gedachte. Voor bedrijven gelden echter andere tarieven dan voor private huishoudens – anders zouden alle bedrijven grote zonnepaneleninstallaties installeren en teveel stroom produceren. Teveel stroom is natuurlijk ook zonde van de energie.

De ideale condities voor zonnepanelen

Zonnepanelen kopen is de activiteit die ik twee jaar gelden heb ondernomen. Ik zette in het begin zeker vraagtekens bij deze vorm van energieopwekking. Nederland is immers een land met weinig zonuren in vergelijking met de Zuid-Europese landen. Het is echter een veelgehoord misverstand. Zonnepanelen kopen is ook voor Nederlanders een slimme investering. Zonnepanelen leveren namelijk ook energie als de zon niet zichtbaar schijnt. De zon schijnt namelijk altijd, soms achter een dik pak wolken, maar de gele bol is altijd aanwezig. Er zijn natuurlijk wel optimale condities voor uw zonnepanelen. Het is namelijk onverstandig om uw zonnepanelen in noordelijke richting te leggen. Dan duurt het toch allemaal iets langer. Als u zonnepanelen laat installeren is het ook verstandig om de volgende punten in uw achterhoofd te houden:

  • zonnepanelen renderen het beste bij een temperatuur van 25 graden Celsius
  • de lichtintensiteit is 1000 W/m2
  • de hellingshoek van de panelen is 30 tot 36 graden

Zonnepanelen kopen en ons dak vervangen heeft ons veel opgeleverd. Werknemers gaan met meer plezier naar het werk door de verbeterde arbeidsomstandigheden. De energierekening ligt bijna rond het nulpunt en het verbruik is drastisch verlaagd. Ik kan u verzekeren dat de subsidie van de overheid ons overgehaald heeft om de zonnepanelen aan te schaffen. Ook iets voor u?

http://www.solar-drenthe.nl/zonnepanelen-kopen/