Mijnwereldverhaal
Image default
Woning en Tuin

Rechthoekige eettafels – beter dan ronde, vierkante of ovale?

Een van de eerste keuzes die je maakt als je eraan denkt om een eettafel te kopen is niet of hij wel past in je ruimte. Letterlijk dan. Een te grote eettafel lijkt als een vlag op een modderschuit. Je ruimte krimpt er visueel door. De stoelen zijn niet gemakkelijk naar achteren te schuiven. En je botst voortdurend tegen de rand van zo’n tafel. Gek genoeg is het eerste waar mensen wel aan denken: vind ik de vorm mooi? Dan gaat het niet om details maar om de hoofdvorm. Dan kom je uit bij ronde eettafels, ovale tafels, vierkante tafels of rechthoekige eettafels

Rechthoekige eettafels hebben meer bladoppervlak dan ronde

Elke vorm heeft zijn eigen voor- en nadelen. Zo wint een ronde tafel het meteen van een rechthoekige tafel als de ruimte beperkt is. Want om een ronde tafel kun je gemakkelijk heen komen. Bij een ronde tafel zit de poot in het midden zodat iedereen die aanschuift voldoende beenruimte heeft. Het is ook een hele democratische tafel want niemand kan aan ‘het hoofd’ zitten. Maar gaat het je om de ruimte op het tafelblad, dan scoren rechthoekige tafels wel weer veel beter dan ronde tafels.

Rechthoekige eettafels zijn op meer plekken te plaatsen dan ovale

Een ovale tafel dan? Is die echt handiger dan z’n rechthoekige variant? Niet als je er mee in je ruimte wilt gaan schuiven. Een ovale tafel moet rondom de ruimte hebben. Hij kan natuurlijk wel (deels) direct tegen een wand worden gezet. Maar dat ziet er niet echt naar uit. Dan krijg je een beetje een magazijn idee. Een rechthoekige eettafel kun je met de korte kant tegen een wand zetten. Dan heb je meteen een soort van lage room-divider in je kamer. Je kunt ook de lange zijde rechtstreeks tegen de muur plaatsen. Bijvoorbeeld omdat je niet heel veel stoelen eromheen hoeft. In dat geval behoud je het grote tafeloppervlak maar ‘eet’ de tafel veel minder van je woonruimte op.

Het juiste formaat voor een gezelschap aan tafel

Een schemaatje dat de grootte van rechthoekige eettafels koppelt aan het aantal personen dat aan kan gaan schuiven:

• 80 x 80 cm; twee personen

• 120 x 80 cm; vier personen

• 140 x 80 cm; vier personen

• 160 x 80 cm; vier tot zes personen

• 180 x 80 cm; zes personen

• 200 x 80 cm; zes tot acht personen

• 220 x 80 cm; acht personen

• 240 x 80 cm; acht tot tien personen

• 300 x 80 of 100 cm; twaalf personen tot veertien personen

Obstructie van de tafelpoot

En hebben de vierkante vormen van tafels nog kwaliteiten die die van de rechthoekige eettafels overstijgen? Wellicht is de vorm iets spannender dan de veel voorkomende rechthoek. Bij eenzelfde bladgrootte en volle tafelbezetting zijn er bij een vierkante tafel wel meer mensen wiens beenruimte gehinderd wordt door een tafelpoot. De rechthoekige tafel laat zich ook wat flexibeler in de woonruimte plaatsen. Je hebt namelijk dan een korte en een lange kant, dus je kunt hem op twee manieren in de ruimte zetten. Dat kan een echte pré zijn voor rechthoekige eettafels. Als beide modellen echt groot zijn, is het bij vierkante tafels ook moeilijker het midden van de tafel met je armen te bereiken. De rechthoekige tafel is dus niet voor niets geliefd. Op deze website vind je een aanbod van tafels van hoogwaardige kwaliteit.