Mijnwereldverhaal
Image default
Architectuur

Riet of niet?

Je hebt ze tegenwoordig in heel verschillende soorten, maten en materialen. We hebben het nu over het dak van je huis. Toch is er een top drie van welke je nou het meeste tegenkomt in het straatbeeld tegenwoordig. We hebben het dan over de traditionele dakpan, de stalen dakpan en het rieten dak.

 

Al deze soorten daken hebben natuurlijk hun eigen voor- en nadelen. De traditionele dakpannen zijn hele degelijke en betrouwbare dakpannen. Deze worden niet voor niets nog steeds heel veel gebruikt bij de bouw van huizen. Stalen dakpannen zijn met een bepaalde coating ook erg goed te gebruiken. Deze kunnen heel goed tegen de altijd veranderende omstandigheden in de buitenlucht. Ook kun je ze in bijna alle vormen produceren en ook in praktisch elke kleur. Het voordeel hiervan is dat je een lichte kleur kan nemen wat ervoor zorgt dat de warmte minder vat krijgt op je dak en het binnen dus koeler blijft. Het nadeel is wel dat stalen dakpannen niet echt mileuvriendelijk zijn.

 

Je hebt natuurlijk ook nog het rieten dak. Als je echt vol voor duurzaam wil gaan dan kies je zeker voor een rieten dak. Een rieten dak blijft bij goed onderhoud ook makkelijk 30 a 40 jaar goed. Rieten daken worden altijd gelegd door een professionele rietdekker. Het is echt ambachtswerk waar een specialist met de nodige ervaring voor nodig is. Een goed voorbeeld zijn Van den Bergh rietdekkers. Deze jongens weten precies wat ze moeten doen omdat ze al tientallen jaren ervaring hebben in het vak.

 

Brandgevaar? Dat hoeft echt niet bij een rieten dak. Er zijn heel veel producten op de markt die speciaal ontwikkeld zijn om ervoor te zorgen dat rieten dak zo behandeld kunnen worden dat ze niet brandgevaarlijk zijn. Hier hoeft u zich dus geen zorgen over te maken. Dit is anders dan bijvoorbeeld dertig jaar geleden.

 

Van de drie soorten daken is qua esthetiek natuurlijk het rieten dak het beste aan te raden. Echter heeft niet iedereen het geld om dat te plaatsen dus dan blijven er gelukkig nog genoeg mogelijkheden over.

 

https://www.rietwerk.nl/