Mijnwereldverhaal
Image default
Dieren

Het verantwoord bestrijden van een dazenplaag met behulp van dazenvallen

Het verantwoord bestrijden van een dazenplaag met behulp van dazenvallen

Dazen, ook wel paardenvliegen of steekvliegen genoemd behoren tot de groep vliegende bloedzuigende insecten en kunnen voor behoorlijk wat hinder zorgen. Dazen zijn vooral actief in het dazenseizoen, deze periode is vaak vanaf mei tot en met oktober maar dit is afhankelijk van het weer. Het is de vrouwelijke daas die zich voedt met bloed, dit hebben zij nodig om hun eitjes te kunnen leggen. Door de omgeving af te scannen met hun infrarode ogen zoeken zij naar hun prooi, dit zijn meestal paarden, vee en/of mensen. Op de snuit van de daas zitten kleine mesjes die worden gebruikt om de huid van haar prooi open te snijden, tijdens de beet laat de daas een speciaal soort speeksel vrij waardoor het bloed niet stolt. Deze combinatie zorgt voor een zeer pijnlijke beet, vaak gevolgd door een zwelling.

Dazenvallen

Mensen zijn al jaren bezig om deze dazen te bestrijden, daarom zijn er momenteel verschillende soorten dazenvallen op de markt. De meest voorkomende dazenval werkt volgens het H-Trap systeem. Deze dazenval bestaat uit een stalen frame, een zwarte bal, opvangbakje / reservoir en een mantel. Doordat de zwarte rubberen bal in de zon hangt en deze warmte uitstraalt ziet de daas deze voor een prooi aan. Eenmaal op de bal aangekomen merkt de paardenvlieg echter dat hier niets te halen valt en vliegt omhoog, vanaf dit moment vliegt de daas via de mantel in het opvangbakje, oftewel reservoir waar het onmogelijk is om uit te ontsnappen. 

Dazenvallenlijm

Naast de standaard H-Trap dazenval is er sinds kort ook een nieuw product op de markt gebracht, namelijk de dazenvallenlijm van Sticky Trap. Deze dazenlijm is speciaal ontwikkeld voor het vangen van dazen/paardenvliegen en horzels, met behulp van deze insectenlijm is het heel eenvoudig om op een goedkope manier een effectieve, milieuvriendelijke dazenval te maken. Dit concept heet de budget dazenval, het enigste wat u nodig heeft is een zwarte emmer, de dazenlijm van Sticky Trap en een plek om de emmer aan te bevestigen. Doordat de paardenvliegenlijm gemaakt is van natuurlijke mineralen en jarenlang door ontwikkeld is bevat deze geen pesticiden en heeft geen bijvangsten, dus verantwoord voor mens, dier en natuur. Daarnaast is de dazenlijm ook nog eens regenbestendig tot wel 16 weken. Oftewel een super alternatief voor de duurdere dazenvallen met H-Trap systeem.

De bekendste dazenvallen zijn:

  • Sticky Trap dazenvallenlijm
  • Kerbl Dazenval
  • LOER Dazenvanger
  • H-Trap Dazenval 
  • Sticky Trap Dazenlijmval Compleet

Bent u op zoek naar een speciale ( goedkope dazenval) kijk dan eens bij Happyhorsedeal >> Aanbieding dazenval

Sticky Trap dazenlijm ervaringen en reviews

De dazenlijm van Sticky Trap bestaat inmiddels alweer 4 jaar en mensen zijn tot op heden altijd nog erg enthousiast geweest over het product. In verschillende reviews delen zij hun ervaringen met de dazenlijm.

“Hans Jongskind: Zeer tevreden! Ik was wat sceptisch maar de emmers zitten inmiddels vol dazen. Zojuist weer een nieuwe laag over de oude heen aangebracht.”

Mocht u meer ervaringen van mensen willen lezen, of uw eigen ervaring met de lijm willen delen kijk dan bij Dazenlijm ervaringen.

Dazen, paardenvliegen en horzels zorgen dus voor veel overlast in de warmere periode. Het is daarom erg belangrijk dat u zo vroeg mogelijk begint met het bestrijden, op deze manier blijft de dazenplaag zo beperkt mogelijk.

https://dazenvanger.nl/dazenval.html