Mijnwereldverhaal
Image default
Dieren

Concours rijden met je paard? Alle wedstrijdbenodigdheden en weetjes over een paarden springconcours

Wedstrijd rijden met je paard? Alle wedstrijd benodigdheden en weetjes over een paarden springconcours

In dit artikel de weetjes en benodigdheden voor een paarden of pony springconcours. Dit artikel is speciaal gericht op het springen.

Wanneer je met je paard op concours wilt gaan, heb je een aantal regels wat betreft startgerechtigheid. Om te beginnen bij een startkaart. Een startkaart moet je aanvragen bij de KNHS. Wanneer je voor een keer wilt proberen of de wedstrijden iets voor je zijn, kun je starten in de klasse BB paarden. Hier heb je geen startkaart voor nodig maar kun je wel deelnemen aan wedstrijden. In de klasse BB heb je lage prijzen of soms in prijs in goederen. Meestal beginnen ruiters of amazones met jonge paarden in de BB en stromen daarna door naar de B.

Wanneer je in de B mag starten is het verplicht wedstrijdkleding te dragen. Wedstrijdkleding bestaat uit een witte of beige broek, een wedstrijdshirt, een colbert jasje, cap en laarzen of jodphurs met chaps. Ook heb je natuurlijk de ‘normale’ uitrusting nodig, zoals een zadel, sjabrak, oornetje, peesbeschermers, springschoenen, hoofdstel, borsttuig of martingaal etc. Wanneer je opzoek bent naar wedstrijdkleding kun eens kijken voor leuke acties op happyhorsedeal.nl

Als nog niet eerder op wedstrijd bent geweest en je wilt gaan springen is het noodzakelijk dat je eerst een dressuurpunt rijd. Een dressuurpunt behaal je door 181 of meer punten te rijden. Dit kun je behalen door een proef voor een jury te rijden en alle cijfers die je haalt 6 of hoger zijn. Wanneer je een 5 op een onderdeel scoort, moet je bij een ander onderdeel een 7 halen om dit te compenseren. Wanneer je op 181 punten uitkomt in de dressuur mag je volgens de regels van de KNHS starten met springen.

In het springen heb je een aantal klassen, deze klassen bestaan uit;

  • BB
  • B
  • L
  • M
  • Z
  • ZZ

Ook heb je nog de klassen 1.20, 130, 140, 145, 150 en 160. Voor een beginnende ruiters zullen alleen de eerste 4 à 5 klassen aan bod komen.

 

De klasse B

Te beginnen in de B. Wanneer je je eerste wedstrijd start (met startkaart) begin je in de klasse B, de hindernissen in de klasse B staan op 90 cm tot 1m. In de B rijd je op punten. Je wordt beoordeeld op je houding en zit, de wijze van rijden en de algemene verzorging. Het aantal punten wordt bij elkaar opgeteld en hier komt een aantal punten uit, vanaf 70 punten en een foutloze ronde heb je 2 winstpunten. Heb je een foutloze ronde en meer dan 65 punten heb je 1 winstpunt. Heb je lager dan 65 punten, heb je geen winstpunt. Ook kun je geen winstpunten behalen wanneer je een val van je paard maakt (dit betekent uitsluiting), een weigering hebt (3 weigeringen betekent ook uitsluiting) of meer dan 2 balkjes eraf springt. Per balk die je eraf springt of weigering krijg je 4 strafpunten. Wanneer je meer dan 8 strafpunten hebt, krijg je ook geen winstpunt meer. Ook dient er rekening gehouden te worden met de tijd. Je moet binnen de tijd rijden, anders krijg je ook strafpunten voor tijd.

De B kan in 1 ronde gereden of in 2 rondes gereden worden (barrage). De barrage kan ingebouwd zijn, dit kan dan betekenen dat de barrage begint vanaf hindernis 7 tot en met hindernis 10. Wanneer er een 2 fasen parcour is (huidige parcours en barrage) wordt je pas beoordeeld in de barrage. Wanneer je hoge punten en een foutloze ronde hebt gereden heb je kans op prijs. Meestal is de verhouding van de prijzen 1 op 10/15. Wanneer er dus 30 combinaties mee doen heb je ± 3 prijzen. Wanneer je in de B in totaal 10 of meer winstpunten hebt behaald mag je door naar de klasse L.

De klasse L heeft de hoogte van ± 1.10 m. In de klasse L wordt er niet meer op punten maar op tijd gereden. De strafpunten die je kunt krijgen zijn hetzelfde als in de klasse B, alleen vervallen de punten die je kunt krijgen. Wanneer je een foutloze ronde hebt gereden mag je de barrage rijden. Deze kan weer ingebouwd zijn of bestaan uit 2 fasen. Het gaat er dan om dat je de hindernissen die zijn toegekend aan de barrage zo snel mogelijk rijd, de combinatie die de snelste tijd heeft, heeft dan gewonnen.

 

Nog een filmpje over het springen van een B parcours:

 

Voor het shoppen van goedkope wedstrijdkleding: https://123ruitersport.nl

https://123ruitersport.nl/