Mijnwereldverhaal
Image default
Sport

Snoeken is zoeken, maar waarnaar?

Dat het niet elke dag volle bak vangen is van snoek, is voor eigenlijk alle snoekvissers bekend. En zijn dagen dat de snoeken uit lijken te staan, en andere dagen staan ze opeens aan. Heel bijzonder. Zelf op dezelfde stek kan het erg verschillen. Ook tijdens de dag lijken er echt bijturen te zijn, waarna het weer helemaal stil valt. Hoe valt dat te verklaren? 

Het antwoord is ten grote delen te verklaren door het actief zijn van de snoek natuurlijk. Deze activiteit wordt onder andere gestuurd door de aanwezigheid van prooivis. Zonder deze prooivis zal de snoek bijna niet actief zijn. Het vinden van de aasvis is dus vaak de sleutel tot succes. Waar deze aasvis rondhangt is soms heel goed zichtbaar. De vele kringen van de vis aan de oppervlakte verraden de aanwezigheid. Als deze laag zwemmen is het natuurlijk een stuk lastiger. Dan kan enkel een visje dat door het oppervlakte probeert te vluchten een teken dat er aasvis en snoek aanwezig is. 

Deze aasvis is vaak te vinden in beschutte delen van het water. Denk hierbij aan delen waar de zon eerder op staat, of waar het water rustiger is, zoals tussen de boten. Ook warmte van huizen en gebouwen kan vis aantrekken. Om deze plekken snel te onderzoeken kan het handig zijn om eerst op aasvis te gaan vissen. Heb hiervoor een klein dobbertsetje dat eenvoudig te monteren is aan de Abu Garcia vishengel die ik voor het snoeken gebruik. Hierdoor hoef ik niet nog een hengel mee te nemen naar de waterkant. De dikkere lijn van de vismolen is geen probleem, omdat het hele tuigje ook van dunne nylon vislijn voorzien is. Door deze links en rechts op kansrijke plekken te werpen kan je snel de actieve plaatsen van het water vinden. Ook als de aanbeten stoppen kan het zin hebben om nog eens te testen of de witvis nog goed aanwezig is. 

https://www.sportvisgigant.nl/