Mijnwereldverhaal
Image default
Relatie

Uit elkaar met een overlegscheiding

U wilt natuurlijk niet dat het gebeurt, maar het kan natuurlijk wel. Wanneer u in een scheiding terecht komt, wilt u dit zo snel mogelijk oplossen zonder al te veel problemen. In dit geval kan een overlegscheiding goed helpen.

 

Wat is een overlegscheiding?

Een andere manier om te scheiden is door middel van overleg of “collaboratieve echtscheiding”. De betrokken partijen, waaronder hun advocaten, werken samen om de scheiding zo respectvol mogelijk te laten verlopen. Respect voor elkaar en hun familiegeschiedenis. Collaboratieve echtscheidingsadvocaten werken samen, niet concurrerend. Ze streven naar een win-winsituatie, niet naar een verlies. Ze herkennen de emoties die bij echtscheiding horen, zoals boosheid, verdriet en machteloosheid. Ze proberen deze emoties te kanaliseren op een manier die voor alle partijen eerlijk is. Daarom zijn consultatieadvocaten echtscheiding speciaal opgeleid.

Uniek aan het consult echtscheiding is dat advocaten partijen in geen enkele gerechtelijke procedure mogen bijstaan. Dit wordt vastgelegd in de participatieovereenkomst, een schriftelijke afspraak die aan het begin van een echtscheidingsgesprek wordt gemaakt.

 

 

Waarom kiezen voor een overlegscheiding

U wilt uw echtscheiding net als co-mediation in onderling overleg oplossen. U heeft echter wel uw eigen advocaat nodig. Welke kan? Het cliëntteam, twee advocaten en een coach ontmoeten elkaar voor vergaderingen. Zo kan er informatie worden uitgewisseld, maar kunt u ook uw wensen en verwachtingen kenbaar maken. Eventueel kunnen ook andere deskundigen, zoals accountants, fiscalisten, pensioendeskundigen, kinderpsychologen, aansluiten. Twijfelt u of dit de juiste methode voor u is? Als u het op een aantal punten eens bent, dan is een consultatie echtscheiding wellicht een goede optie. Hoewel u uw echtscheiding wilt oplossen zonder dat er een rechtszaak voor nodig is, heeft u toch uw eigen advocaat nodig. Consultatieve echtscheiding kan worden ingezet in zaken waarbij bedrijven of onwetendheid betrokken zijn. Consultatie echtscheidingen zijn sneller dan normale echtscheidingsprocedures. U zoekt naar duurzame oplossingen waar u beiden achter kunt staan, waarbij er meer ruimte is om uw persoonlijke interesses en wensen kenbaar te maken. Transparantie en open communicatie zijn voor jou belangrijk. Een coach wordt ingehuurd om het gesprek te begeleiden en het proces bij consultatieve echtscheiding te begeleiden. Je doel is om als ouder te blijven praten en overleggen en het ouderschap voor de kinderen na de scheiding zo te regelen dat zowel de ouders als de kinderen baat hebben.

https://henkelmanvannimwegen.nl/overlegscheiding/