Mijnwereldverhaal
Image default
Bedrijven

De mogelijke gevolgen van een verkeersongeluk

De drukte in het verkeer lijkt dagelijks toe te nemen. Steeds meer personen zijn voorzien van een auto, fiets of scooter, zodat zij in korte tijd een andere locatie kunnen bereiken. Het is erg prettig dat wij de relatieve afstand kunnen verkleinen door gebruik te maken van deze hulpmiddelen, al hebben deze hulpmiddelen ook een negatieve kant.

Door de toenemende drukte in het verkeer wordt het steeds lastiger om goed overzicht te hebben. Die fietser achter jouw auto of die voetganger die jou rechts passeert zul je snel over het hoofd zien. Dit leidt vaak tot een verkeersongeluk met alle gevolgen van dien. Een verkeersongeluk gaat de betrokkenen immers niet in de koude kleren zitten. De gevolgen van een verkeersongeval kunnen erg groot zijn. Dit zijn de meest voorkomende verwondingen van verkeersslachtoffers. 

Hersenletsel

Een op de zeven ernstig gewonden verkeersslachtoffers loopt een traumatisch hersenletsel op. De gevolgen van dit letsel kunnen erg divers zijn, afhankelijk van de aard, locatie en omvang van het letsel. Ieder persoon reageert anders op een niet-aangeboren hersenletsel, waardoor de ervaringen per persoon verschillend zijn. 

Dwarslaesie

Dwarslaesie is de benaming als het ruggenmerg beschadigd is geraakt tijdens een verkeersongeval. Dwarslaesie heeft vaak grote invloed op het doen en laten van het slachtoffer, doordat de lichaamsfuncties in het deel van jouw lichaam onder het letsel geheel of gedeeltelijk verloren gaan. Zo zal een beschadiging halverwege de rug leiden tot een verlamming van de benen. 

De gehele of gedeeltelijke verlamming van lichaamsonderdelen heeft te maken met de zenuwbanen. De zenuwbanen bevinden zich in jouw ruggenmerg en zijn verantwoordelijk voor de communicatie tussen de hersenen, organen en spieren. Indien de zenuwbanen beschadigd raken, zal het contact tussen de hersenen, zenuwen, spieren en organen verbroken worden. De spieren onder de beschadiging zullen niet langer impulsen van de hersenen ontvangen, waardoor de spieren verlammen. 

De verlamming kan blijvend of tijdelijk zijn. Daarbij zijn de gevolgen van de beschadiging afhankelijk van de plaats van de beschadiging, de ernst van de beschadiging en de snelheid waarmee de beschadiging is opgelopen. 

Whiplash

Indien jouw hoofd, tijdens het ongeluk, een snelle beweging naar achteren, voren of opzij heeft gemaakt, kan dit leiden tot een whiplash. Door de uitrekking, compressie en verschuiving kunnen er letsels ontstaan. De schade is moeilijk zichtbaar, waardoor de klachten niet altijd direct worden herkend door dokters en therapeuten. 

Stichting Isabelle

Stichting Isabelle is opgericht door de ouders van Isabelle; een achtjarig meisje die is omgekomen in een verkeersongeluk. De stichting Isabelle zet zich voor diverse doelen in, waaronder het verbeteren van de verkeersveiligheid. Aan Stichting Isabelle doneren helpt hen om het verkeer veiliger te maken en de gevolgen van een verkeersongeluk te beperken. 

 

https://stichtingisabelle.nl/