voedselveiligheid

Voedselveiligheid is, zoals het woord al zegt, de mate van veiligheid van voedsel. Als je een bedrijf hebt dat met ...

Inhoudsopgave:

Voedselveiligheid is, zoals het woord al zegt, de mate van veiligheid van voedsel. Als je een bedrijf hebt dat met voedsel werkt of voedsel maakt draag je een grote verantwoordelijkheid. Het is namelijk verplicht dat je veilig voedsel aanbiedt. Zo moeten mensen het eten kunnen eten zonder dat ze daar ziek van kunnen worden op lange termijn. Als het voedsel is besmet met schadelijke stoffen of ziektemakers dan is het voedsel onveilig. In Nederland volgen we de Europese regels voor de veiligheid van ons voedsel. Deze wetgeving voor de voedselveiligheid van Nederland staat in de warenwet of als er sprake is van een uitzondering in een specifiek warenwetbesluit.

 

Regels over voedselveiligheid

Of voedsel veilig is wordt bepaald aan de hand van de warenwet. Regels over de voedselveiligheid zijn te vinden in de ALV (Algemene Levensmiddelen Verordening). Hierin staan allerlei voorschriften die gevolgd moeten worden tijdens het gehele proces waarin voedsel wordt gemaakt. Deze voorschriften gaan over:

–       Het produceren van voedsel

–       Het bewerken van voedsel

–       Het hanteren van voedsel

–       Het verpakken van voedsel

–       Het opslaan van voedsel

–       Het transport van voedsel

–       Het handelen in voedsel

–       Het controleren op regelgeving

Deze regels die worden opgedragen in de ALV zijn vertaald en zijn opgenomen in de warenwet. De Warenwet verplicht dat een consument niet in gevaar gebracht mag worden door een bepaald voedingsmiddel

 

Voedselfraude

Wanneer er voedselfraude gepleegd wordt door een bedrijf dan wordt dit streng aangepakt. Dit wordt gedaan omdat het de consument kan misleiden maar ook omdat er een vergrootte kans is dat het product gevaarlijk is voor de gezondheid van de consument. Een consument weet namelijk niet precies wat er allemaal in het product zit. Er zijn veel verschillende vormen van voedselfraude. Producten waarbij vaak voedselfraude wordt gepleegd zijn olijfolie, vis, melk, biologische producten, wijn, granen, kruiden, koffie en thee. Er wordt hier fraude gepleegd door bijvoorbeeld goedkope wijn in een fles doen en hier een etiket van dure wijn op plakken. Andere voorbeelden zijn het plakken van bio-labels op producten die niet bio zijn geproduceerd of suikerwater toevoegen aan honing.

https://rdmg.nl/voedselveiligheid/

Gerelateerde Berichten

Echtscheidingsadvocaten in Groningen helpen mensen die gaan scheiden. Zij kunnen u helpen bij het proces van verdeling van uw vermogen, partneralimentatie, voogdij over kinderen en

...

Gaan u en uw partner uit elkaar en bent u opzoek naar een familierecht advocaat in Groningen? Dan kan het verstandig zijn om u te

...

Belastingaangifte doen, niemand vindt het echt leuk. Je moet er even voor gaan zitten en je moet het goed invullen. Als je niet precies weet

...

ISO 14001 is de internationaal geaccepteerde standaard met eisen voor een milieumanagementsysteem die werd ontwikkeld door de Internationale Organisatie voor Standaardisatie. Het milieumanagementsysteem wordt gebruikt om een bij de

...

Er gelden in Nederland vaak veel wetten ook gelden die voor eet en drinkwaren, maar welke wetten heb je daarvoor. Zo heb je bijvoorbeeld het

...

Dit is een wet waarbij er gezorgd wordt voor een veilige en gezonde leefomgeving binnen bepaalde gemeentes. Dit is natuurlijk erg fijn dat jouw gemeente

...

Compliance regelgeving heeft te maken met compliance management en houd in dat je voldoet aan alle wettelijke verplichtingen die gelden voor je bedrijf. Dit betekent

...