Mijnwereldverhaal
Image default
Banen en opleidingen

Hoe kun je studiekeuzeadviseur worden?

Als volwassene met ambitie staan er een heleboel verschillende carrièremogelijkheden op je te wachten. De mogelijkheden zijn erg uiteenlopend en gaan van brandweerman tot aan bakker. Je zou er ook voor kunnen kiezen om jouw carrière en werk in het teken te zetten van het helpen van andere mensen. Dit kun je op allerlei verschillende manieren doen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om bij een studiekeuze adviesbureau te gaan werken en je daar bezig te gaan houden met het helpen en begeleiden van jongeren die op het punt staan om een spannende keuze in hun leven te gaan maken, namelijk hun studiekeuze.

Wat doet een studiekeuzeadviseur?

Als je iemand bent die leerlingen en jongeren die op het punt staan een studiekeuze te maken helpt en begeleidt bij het maken van deze keuze, dan mag je jezelf studiekeuzeadviseur noemen. Deze term is echter behoorlijk breed. Als studiekeuzeadviseur heb je namelijk een breed, divers en uiteenlopend takenpakket. Het is interessant om wat meer te weten te komen over de taken die je zou kunnen gaan uitvoeren wanneer je studiekeuzeadviseur bent. De belangrijkste taak is dat je hulp bij studiekeuze biedt aan leerlingen die hier moeite mee hebben. Dit kan op allerlei verschillende manieren.

Hulp bij studiekeuze bieden

Wanneer je als studiekeuzeadviseur hulp bij studiekeuze gaat bieden aan een leerling, dan is het belangrijk om een goed beeld te krijgen van de leerling die je voor je hebt. Dit kun je doen door gesprekken te voeren met de leerling en de leerling dingen over zichzelf te laten vertellen. Echter, als de leerling niet zo’n prater is, dan kunnen vragenlijsten ook een goed hulpmiddel zijn om in te zetten wanneer je een profiel wilt gaan schetsen van de leerling. Als je een beter beeld hebt van de leerling is het moment aangebroken om studies aan te raden die bij de interesses en behoeftes van de leerling kunnen passen.

Opleiding tot studieadviseur

Als je dus graag een bijdrage wilt leveren aan het leven van jongeren en ze waardevolle hulp wilt bieden, dan is een carrière als studiekeuzeadviseur hiervoor de perfecte mogelijkheid. Je kunt leerlingen adviezen geven waar ze de rest van hun leven iets aan gaan kunnen hebben. Er is niet een speciale opleiding die je kunt volgen om studiekeuzeadviseur te worden. Wel zijn er enkele cursussen die je zou gaan kunnen volgen als je graag werkzaam wilt zijn in de functie van studieadviseur. Als dit je droombaan is, dan is het aan te raden om uit te zoeken welke cursussen het meest geschikt zouden zijn voor jou.