Mijnwereldverhaal
Image default
Banen en opleidingen

Een ontslag aanvaarden met een vaststellingsovereenkomst

Als je wordt ontslagen moet je goed kijken naar de handige vaststellingsovereenkomst die er wordt getekend. Hierin zal dan een ontslagregeling worden opgenomen en niet geel onbelangrijk wordt hier ook in besproken wat het bedrag is dat jij ontvangt aan een vergoeding voor het ontslag dat de werkgever heeft ingesteld om jou het bedrijf doen te verlaten. Hierbij hoort een ontslagvergoeding en die wordt opgenomen in de vaststellingsovereenkomst. Dit is niet alleen voor jou handig, maar ook voor de werkgever zodat hij of zij geen procedures hoeft te doorlopen. Wanneer je namelijk wordt ontslagen zijn er twee opties. Je kunt er samen met je werkgever uitkomen en dan zal er een vergoeding op tafel worden gelegd waar je dan over kunt onderhandelen. 

UWV

Een andere manier dat niet gaat via een vaststellingsovereenkomst is dat de werkgever een ontslag voor jou moet gaan aanvragen bij het UWV of bij de kantonrechter. Dat betekent dat dit een lang proces wordt en daar hebben beide partijen geen zin in. Het kan dan ook nadelig voor jou zijn, want het kan zomaar zijn dat je hierdoor een lagere vergoeding krijgt voor je ontslag. Denk er dus goed over na hoe ver je wil gaan met onderhandelen met betrekking tot de vaststellingsovereenkomst. 

Is het een goed voorstel?

Om te kijken of het voorstel dat jij hebt gekregen in de vaststellingsovereenkomst ook echt een goed voorstel is kan je dit door een expert laten controleren. De gehele situatie wordt dan onder de loep genomen en er wordt gekeken of jij een goed bedrag voorgeschoteld hebt gekregen en je hier juist blij mee moet zijn, of dat er misschien nog wel meer uit te halen valt. Samen met de expert kijk je hierna en maak je keuzes voor verdere stappen naar aanleiding van de vaststellingsovereenkomst die de werkgever voor je heeft opgesteld.