Mijnwereldverhaal
Image default
Rechten

voedselveiligheid

Voedselveiligheid is, zoals het woord al zegt, de mate van veiligheid van voedsel. Als je een bedrijf hebt dat met voedsel werkt of voedsel maakt draag je een grote verantwoordelijkheid. Het is namelijk verplicht dat je veilig voedsel aanbiedt. Zo moeten mensen het eten kunnen eten zonder dat ze daar ziek van kunnen worden op lange termijn. Als het voedsel is besmet met schadelijke stoffen of ziektemakers dan is het voedsel onveilig. In Nederland volgen we de Europese regels voor de veiligheid van ons voedsel. Deze wetgeving voor de voedselveiligheid van Nederland staat in de warenwet of als er sprake is van een uitzondering in een specifiek warenwetbesluit.

 

Regels over voedselveiligheid

Of voedsel veilig is wordt bepaald aan de hand van de warenwet. Regels over de voedselveiligheid zijn te vinden in de ALV (Algemene Levensmiddelen Verordening). Hierin staan allerlei voorschriften die gevolgd moeten worden tijdens het gehele proces waarin voedsel wordt gemaakt. Deze voorschriften gaan over:

–       Het produceren van voedsel

–       Het bewerken van voedsel

–       Het hanteren van voedsel

–       Het verpakken van voedsel

–       Het opslaan van voedsel

–       Het transport van voedsel

–       Het handelen in voedsel

–       Het controleren op regelgeving

Deze regels die worden opgedragen in de ALV zijn vertaald en zijn opgenomen in de warenwet. De Warenwet verplicht dat een consument niet in gevaar gebracht mag worden door een bepaald voedingsmiddel

 

Voedselfraude

Wanneer er voedselfraude gepleegd wordt door een bedrijf dan wordt dit streng aangepakt. Dit wordt gedaan omdat het de consument kan misleiden maar ook omdat er een vergrootte kans is dat het product gevaarlijk is voor de gezondheid van de consument. Een consument weet namelijk niet precies wat er allemaal in het product zit. Er zijn veel verschillende vormen van voedselfraude. Producten waarbij vaak voedselfraude wordt gepleegd zijn olijfolie, vis, melk, biologische producten, wijn, granen, kruiden, koffie en thee. Er wordt hier fraude gepleegd door bijvoorbeeld goedkope wijn in een fles doen en hier een etiket van dure wijn op plakken. Andere voorbeelden zijn het plakken van bio-labels op producten die niet bio zijn geproduceerd of suikerwater toevoegen aan honing.

https://rdmg.nl/voedselveiligheid/